Hypotheek onder 25 jaar: tips om jouw eerste woning te kopen

huis kopen

Ben jij onder de 25 jaar, maar er nu al klaar voor om jouw eerste woning te kopen? Een hypotheek krijgen als starter kan nog best een lastige opgave zijn. Veel starters hebben het daarom ook moeilijk op de woningmarkt. De regels om een hypotheek te krijgen zijn streng en er is weinig geschikt aanbod. Toch lukt het sommige jongeren tussen de 18 en 25 jaar om een woning te kopen. Hoe doen ze dat?

Hulp van je ouders

Er is op dit moment een flinke krapte op de woningmarkt, en dit maakt het voor veel mensen lastig om te kopen. Zeker voor starters is het lastig om aan een woning te komen. Sommige jongeren lukt het wel om een hypotheek te krijgen, wat vrij bijzonder is. Maar het is zeker mogelijk!
Veel jongeren hebben het geluk dat ze hierbij hulp krijgen van hun ouders. Omdat je maar een klein deel van de kosten koper kunt lenen, zul je eigen geld moeten inbrengen. Hiervoor moet je een flinke tijd hebben gespaard, en niet alle jongeren hebben zoveel kunnen sparen voor hun 25e. De meeste jongeren die kopen krijgen hierbij financiële steun van hun ouders. Dit gebeurt de laatste jaren steeds vaker omdat belastingvrijstelling schenkingen verhoogd is. Je kunt tegenwoordig iemand tot €100.000 belastingvrij schenken voor het kopen van een eigen woning. Even je ouders lief aankijken dus!

Overweeg hulp in te schakelen van een adviseur

Natuurlijk hebben we niet allemaal de luxe dat onze ouders ons financieel hierbij kunnen helpen. Wat kun je dan doen om eventueel in aanmerking te komen voor een hypotheek?
Allereerst raad ik aan om advies in te winnen bij je eigen bank. Zij kijken naar jouw verhaal en klantwaarde. Daarnaast is het raadzaam om met verschillende hypotheekbemiddelaars om de tafel te zitten. Zij kijken naar je bruto jaarinkomen, of er bepaalde regelingen of subsidies zijn voor jongeren, en ze houden rekening met je eventuele studieschuld. Het is bij voorbaat raadzaam om een adviseur te kiezen in de regio waar jij wilt kopen. Zij hebben tenslotte kennis en inzicht van de lokale markt, en kunnen je op alle vlakken adviseren.
Je kunt natuurlijk ook online een berekening maken van wat je maximaal kunt lenen. Let wel dat deze berekening slechts een indicatie is en gebaseerd op een beperkt aantal gegevens. Een hypotheekbemiddelaar kijkt naar jouw complete financiële plaatje en maakt op basis daarvan een persoonlijke berekening.

Het is raadzaam om een overzicht aan te vragen van je BKR registraties voordat je met een adviseur om de tafel gaat. Dan kun je ook gelijk zien of er eventueel registraties bij zitten die overbodig zijn, zoals een ongebruikte creditcard. Hoe minder registraties, hoe meer je kunt lenen.

Hartje Amsterdam of het pittoreske Limburg?

Houd er dus wel rekening mee dat het tegenwoordig gekkenhuis is op de woningmarkt, en dat de kans dat jij als starter dat huis in de Amsterdamse Pijp kunt kopen, klein is. Zeker als je er alleen voor staat en niet veel eigen geld hebt. Wil je toch heel graag een woning kopen, en ben je niet per se gebonden aan de grote stad? Dan kun je overwegen om in andere regio’s te kijken zoals Overijssel, Gelderland of Limburg. Hier slagen de jongste kopers makkelijker en liggen de prijzen aanzienlijk lager dan in de grote steden. Dit omdat de concurrentie minder groot is. Meer ruimte voor minder geld dus! Maar ja, dan woon je dus wel ver van de randstad. Het is dus maar net wat jij het belangrijkste vind.