Mooi blijven met een onzichtbaar gehoortoestel

Wie mooi wil zijn, moet… doof blijven?

Herken je dit? Het lijkt wel of de mensen om je heen steeds zachter gaan praten. Je betrapt je er steeds vaker op dat je ” Wat zeg je? ” tegen mensen gaat zeggen. Tot op een gegeven moment het kwartje valt: zou ik soms steeds minder gaan horen?

Een online gehoortest op je eigen computer.

Een veilig begin van je zoektocht naar jouw eventuele doofheid kun je gewoon thuis achter je computer uitvoeren. Er bestaan online gehoortesten die je in alle rust zelf kunt uitvoeren. De test bestaat uit het reageren op verschillende geluiden in verschillende omgevingen. Na de test ontvang je de uitslag thuis. Als blijkt dat er inderdaad wat mis lijkt te zijn met je gehoor kun je naar de audicien gaan met de uitslagen van de test.

Wat doet de audicien?

Let erop dat je naar een erkende audicien gaat, dit in de eerste plaats in verband met de vergoeding van je eventuele gehoorapparaat, maar ook omdat je dan zeker weet dat je wordt geholpen door gediplomeerde medewerkers.

Als bij de audicien, na het afnemen van weer een aantal tests, blijkt dat er inderdaad een gehoorprobleem is, kunnen er twee dingen gebeuren: de audicien kan je doorsturen naar een oogarts als hij of zij een medisch probleem vermoedt. Een andere mogelijkheid is dat de audicien je adviseert om een gehoorapparaat te nemen.

De keuze van een gehoorapparaat:

Een gehoorapparaat kan afgestemd worden op jouw specifieke wensen en problemen. Als je een apparaat wil dat bijna geheel onzichtbaar is omdat het helemaal in de gehoorgang zit,is dit in de meeste gevallen mogelijk. Let wel op of en hoeverre het apparaat van jouw keuze vergoed wordt door de zorgverzekering. In veel gevallen zal dit volledig zijn, maar als je echt specifieke wensen hebt, is er wellicht sprake van een bijbetaling. Laat je goed adviseren, ook over de mogelijkheden om jouw gehoorapparaat zo min mogelijk zichtbaar te laten zijn.