Infrarood paneel voor efficiënte verwarming

Infrarood paneel

Een infrarood paneel geeft warmte af in de vorm van straling. De panelen verwarmen een klein gedeelte van een ruimte waarbij de rest van de ruimte niet verwarmd wordt. Het heeft dan ook geen zin om de panelen aan te laten staan als je de ruimte verlaat. Dit kost alleen maar stroom en levert dus ook hogere energiekosten op. Mocht je bewust niet een hele ruimte willen verwarmen en alleen een specifiek gedeelte van de ruimte, dan is een infrarood paneel de oplossing. Ook duurt het niet lang voordat het infrarood paneel is opgewarmd. Bij de normale verwarming duurt het vaak wat langer voordat de ruimte is verwarmd en blijft de warmte ook nog even hangen als je de verwarming hebt uitgezet. Bij infrarood panelen werkt dit anders. Infrarood panelen zie je op verschillende locaties terug.

Infrarood paneel is beter voor milieu

Door de hele dag de verwarming aan te hebben, verbruik je veel energie en heb je hoge energiekosten. De hoge stroomkosten zijn niet nodig en bovendien is het beter voor het milieu als je kiest infrarood panelen wanneer je weinig in een ruimte bent of gerichte warmte om je heen wilt hebben. De meeste mensen ervaren de warmte van een infrarood paneel als aangenaam, toch is dit ook erg persoonlijk. Het kan ook goed dat je deze vorm van warmte als minder fijn ervaart.

Probeer het zelf

Er is maar een manier om daarachter te komen, door het uit te proberen. Vooral als je al veel duurzame energie verbruikt in huis én een zeer geïsoleerd huis hebt, kan het zich lonen om te kiezen voor infrarood panelen. Het paneel kan je zelf uitzetten of je kan kiezen voor een paneel dat automatisch uit gaat als je je buiten het stralingsgebied bevindt. Als je nog niet zeker weet of een infrarood paneel iets voor je is, dan kan je dit uiteraard eerst testen door één paneel aan te schaffen. De beste plek voor de panelen is aan het plafond, ongeveer 2,6 meter vanaf de grond. Sommige panelen hebben alleen een aan/uit schakelaar en andere panelen werken met een bewegingssensor, het is maar net wat je fijner vindt.
Infrarood paneel

Lekker warm met het paneel

Een infrarood paneel zie je steeds vaker om je heen. In café’s, kantoren en in huizen komen steeds meer panelen. Hoe groter het warmte oppervlak van het paneel is, hoe meer straling er vrijkomt en hoe warmer het aanvoelt.