Mos verwijderen uit je gazon

Als er mos op je gazon groeit, is dit natuurlijk vervelend. Je wilt natuurlijk niet dat je prachtig gazon kapot wordt gemaakt door het mos. Daarkom kun je in deze tekst vinden hoe jij je gazon kan beschermen tegen mos. Daarnaast vindt je ook in de tekst hoe je mos kunt verwijderen.

Mos bestrijden 

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen tegen het groeien van mos op je gazon. Zo helpt het bijvoorbeeld om het gazon te bemesten en te verticuteren. Wanneer je een zure grond hebt, kun je kalk gebruiken. Dit zijn een aantal permanente opties. Als je een eenmalige optie wilt gebruiken, kun je het beste ijzersulfaat gebruiken. Dus zo kun je het beste mos verwijderen. Naast deze opties, kun je ook nog je gazon beluchten. Zo kun je er voor zorgen dat het gazon niet te nat blijft en er daarom ook geen mos in kan groeien.

Waardoor groeit mos nou eigenlijk?

In totaal zijn er wel 2500 verschillende soorten mos, waarvan drie soorten mossen kunnen groeien in jouw gazon. Deze soorten mossen zijn plukken, kussens en gazon vreters. de plukken mos zijn in principe geen groot probleem. Dit zorgt er voor dat je het mos ook gemakkelijk kunt verwijderen uit je gazon. De kussentjes zijn eigenlijk compleet ongevaarlijk, tenzij ze te groot worden. Wanneer de kussentjes te groot worden, kun je het gemakkelijk verwijderen met het juiste tuingereedschap. De kussentjes kun je ook tegenkomen tijdens een boswandeling. In de herfst zie je vaak kussentjes groeien in het bos. De laatste soort mos die kan groeien in je gazon is de gazon vreters. Wanneer je mogelijk last hebt van de gaon vreters, is het noodzakelijk om dit meteen te verwijderen. Door het verwijderen van de gazon vreters, voorkom je dat je gazon kapot gaat. 

Hoe ontstaat mos 

Mos ontstaat op plekken die vochtig en donker zijn. Hierdoor zie je altijd mos op schaduwplekken. Door de bomen, heeft het mos de mogelijkheid om te groeien en zichzelf te uiten. Dit brengt natuurlijk niet de juiste sfeer in de tuin, en daarom heb je de mogelijkheid om het mos te verwijderen. Gras kan enkel groeien door zon en vocht. Hierdoor kan mos al snel de boosdoener zijn in je gazon. Om te voorkomen dat jij last krijgt van mos in het gazon, heb je de mogelijkheid om in het najaar niet je gras te maaien. Doordat je dit niet doet, heeft het mos niet de mogelijkheid om te groeien.