Een huis kopen, hoe gaat dat in zijn werk?   

Ben je op zoek naar een nieuw huis of ga je misschien binnenkort je allereerste eigen woning kopen? Grote kans dat je dan al een beetje rond hebt gekeken op de huizenmarkt. Waarschijnlijk ben je ook wel een of meerdere huizen tegengekomen die je best wel interessant vind maar dan, hoe ga je vanaf daar eigenlijk verder? In dit blog nemen we je stap voor stap mee zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan.

Hypotheek laten berekenen

Een belangrijk, of eigenlijk het belangrijkste, onderdeel van het kopen van een huis is toch wel het afsluiten van je hypotheek. Een hypotheek is een lening bij de bank of een andere verstrekker waarmee je onroerend goed kan kopen. In de meeste geval gaat dit op voor een woning. De hoogte van je hypotheek, de hoeveelheid die jij kan lenen, hangt af van een aantal factoren. Allereerste is je maandelijkse bruto inkomen ontzettend belangrijk. Dit is voor verstrekkers de richtlijn en vanaf daar kijken ze in hoeverre jij de hypotheek kan terug betalen in de toekomst. Zij willen er tenslotte ook iets op verdienen. Andere factoren die invloed hebben op de hoogte van je hypotheek is de hypotheekrente.nl. De hypotheekrente vergelijken doe je tegenwoordig simpel en snel online waardoor je binnen enkele minuten een nauwkeurig beeld hebt van het financiële plaatje. Ook je maximale hypotheek berekenen of laten berekenen is binnen een paar minuten gebeurt.

Huizen zoeken en bezichtigen

Nadat je, je budget hebt berekent kan je op zoek gaan naar een koophuis. Het gebeurt maar zelden dat het eerste huis waar je interesse in hebt meteen door jou gekocht wordt. Zeker in deze tijd zijn er een hoop kapers op de kust en ben je dus niet de enige die een bod uitbrengt op een huis. Nadat je een huis interessant vindt en hebt bezichtigt kan je een bod uitbrengen. Ieder huis heeft een vraagprijs. Jou bod kan de precieze vraagprijs zijn of juist iets meer of minder. Houd er wel rekening mee dat de verkoper een bod mag accepteren. Als dus vaker geworden worden op een huis gaat de verkoper bijna altijd voor het hoogste bod. Zet dus zeker niet te laag in als je, je droomhuis gevonden hebt.

Ondertekenen

De laatste stap in het kopen van je huis is de koop bindend maken door zowel een koopakte te tekenen als je hypotheek daadwerkelijk af te sluiten. In de eerste stap was dit slechts een indicatie. Zijn alle contracten getekend en is de bedenktijd voorbij? Dan mag je jezelf de trotse eigenaar noemen je nieuwe woning.