Een kleine onderneming beginnen

Ook al lijkt het nu niet het goede moment om een eigen onderneming te beginnen. Als je online iets wilt beginnen is dit juist het goede moment. Velen van ons zitten thuis en dan komt het ook wel eens voor dat je je gaat vervelen. Je mobiel, laptop of tv worden er dan al snel bij gepakt om de verveling te onderdrukken. En als net startende ondernemer kan je hier goed op in spelen. Zorg voor een online platform waarop je dingen kan verkopen die mensen aantrekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuke spelletjes om thuis te kunnen doen, verven op nummertjes of misschien wel gloednieuwe smartphonehoesjes.

De start

Zodra je je bedrijfsplan begint te ontwikkelen, moet je optellen hoeveel het ongeveer gaat kosten. Je moet rekening houden met alle zakelijke kosten, die er nodig zijn om te kunnen beginnen en de onderneming de eerste periode draaiende te houden. Enkele kosten die je niet mag vergeten zijn de huur van de locatie, de benodigdheden, de marketing en bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering. Ga liever uit van wat extra en schat de kosten niet te laag in.

Excuses

Talloze mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar doen dat uiteindelijk nooit. Ze zoeken allerlei excuses en hebben angst om te falen. Of het nu geld, tijd of verantwoordelijkheden zijn, die bij dit proces komen kijken, je kunt een miljoen excuses bedenken om geen onderneming op te starten. Laten we eerlijk zijn, je eigen baas zijn is ook best wel eng. In de meeste gevallen hebben nieuwe ondernemers veel te verliezen en hebben ze maar weinig inzicht in hun kansen op succes. Je zorgen maken over de risico’s, die gepaard gaan bij het opstarten van een onderneming, is normaal. Maar excuses vertragen je alleen maar bij het bereiken van je doelen. Als je echt een onderneming wilt beginnen, moet je oplossingen voor je excuses gaan zoeken. Zoek een oplossing voor het probleem in plaats van je te laten tegenhouden bij het bereiken van je dromen.

Adviezen van anderen

Luister naar wat anderen zoals vrienden, familie, experts en zelfs jijzelf te zeggen hebben. Neem de dingen, die te maken hebben met je ondernemingsdoelen, goed in je op. Terwijl je leert en luistert, begin je het idee in je hoofd uit te werken. Schrijf ook dingen op. Houd notities bij zodat je een gedetailleerd plan kunt ontwikkelen. Wanneer je mensen over je plannen voor je nieuwe onderneming vertelt, kijk dan goed naar hun lichaamstaal. Vinden ze het echt een goed idee? Of zijn ze gewoon aardig en denken ze eigenlijk diep van binnen dat het geen goed plan is? Moedig je luisteraars aan om eerlijk tegen je te zijn. Eerlijkheid duurt het langst.