Parket: maak je huis hip en modern met een mooie vloer

parket

Parket, het is een prachtige en hippe manier om je vloer mee te bedekken. En dat niet allen: parket is er in allerlei soorten en kleuren en je kunt je huis hiermee dus helemaal stijlen volgens je eigen plan. Handig om te weten is wel dat er diverse soorten parket zijn. De keuze hangt af van wat je precies wilt in je woning. Laat je dus goed adviseren en ga dan los met het ontwerpen van jouw mooie, hippe vloer.

 

Parket: verschillende soorten

Zoals gezegd zijn er meerdere soorten parket. Drie om precies te zijn. Als eerste heb je massief parket. Dit bestaat uit houten planken die na het leggen geschuurd en geolied moeten worden. De planken zijn minimaal 6 millimeter dik. De dikste planken kunnen wel 22 millimeter dik zijn. Deze vloer is echt honderd procent hout en dat betekent dat je vloer een zekere luxe uitstraalt. Het grote nadeel is wel dat hout en dus ook het hout in deze vloer, reageert op de omstandigheden. Denk aan vocht, warmte of koude.

Lamelparket en multiplank parket

De tweede soort is lamelparket dat zijn oorsprong vindt in China. De planken worden daar ook geolied omdat olie goedkoper is in China. Dit scheelt uiteraard weer in de prijs. Deze vloer bestaat uit meerdere soorten hout. Het nadeel is dat dit kan gaan bollen. Deze vloer kan niet in combinatie met een vloerverwarming gebruikt worden. En dit type is erg gevoelig voor water. Tot slot is er nog multiplank parket. Ook dit parket bestaat uit meerdere soorten hout, maar het is stevig verlijmd zodat er geen risico is op bollen. Daardoor is een vloerverwarming in combinatie met deze vloer prima en als je eens een flinke plas water morst is dat ook geen probleem.

En dan nu de kleur

Als je hebt bedacht welke soort parket je wilt dan moet je daarna opzoek naar de juiste kleur. Dat kan nogal eens een uitdaging vormen. Een vloer is natuurlijk erg gezichtsbepalend in je huis. Het moet passen bij je muren, maar ook bij je meubels. Je wilt tenslotte dat je huis en hippe, moderne uitstraling heeft. Neem dus stukjes behang mee naar de winkel of, als het kan, stukjes stof of materiaal van je meubels. Neem foto’s op je telefoon en neem ook die mee. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Als jij het mooi vindt, dan is het goed.

Leg die vloer

De vloer kun je natuurlijk zelf leggen, daar bespaar je geld mee. Maar het laten leggen is ook echt een goede optie. Het is duurder misschien, maar je weet zeker dat het goed gebeurt en het bespaart bovendien veel tijd. Want een vloer leggen is ook een vak apart. Maar als je vloer dan eenmaal ligt dan kun jij genieten van je mooie, nieuwe kamer.