Tips voor de beste wijnen bij het diner uit eigen keuken

Het is heel leuk om wijn met gerechten te combineren, maar dat is nog niet altijd even makkelijk. Sommige smaken luisteren behoorlijk nauw en je kunt ook de plank enorm misslaan. Het belangrijkste is dat je zorgt voor balans. Je wil natuurlijk niet dat de wijn over het gerecht heen walst of andersom.

Frisse smaken

Heb je frisse smaken in je gerecht met wat zuren, bijvoorbeeld van citrus? Kies dan ook voor een wijn met zuren. Een frisse en fruitige Sauvignon Blanc wijn past dankzij de aangename frisse zuren in de wijn heel goed bij een salade met een citrusdressing. Die salade maak je helemaal af met wat zachte geitenkaas. Tomaten hebben ook redelijk wat zuur in zich waar een Sauvignon Blanc goed bij past. Maar er zijn ook een aantal rode wijnen die zich goed laten smaken naast een bord met tomatensalade of een heerlijke kabeljauwschotel met tomatensaus. Ga dan voor een Franse Gamay of een Italiaanse Bardolino. Een wat rijker tomatengerecht past ook goed bij een Italiaanse rode wijn van Sangiovese. Deze druif is vooral bekend van de Chianti wijnen en wordt in Toscane veel verbouwd.

Romige smaken

Bij romige gerechten, zoals bijvoorbeeld een vispastei, past een iets meer romige Chardonnay uitstekend. Een frisse wijn, zoals Sauvignon Blanc, zou bij een dergelijk gerecht veel te scherp smaken. De rondingen van de Chardonnay complimenteren de rondingen van het gerecht juist. Vaak past een mousserende wijn ook erg goed bij wat vettige gerechten. De bubbels breken juist het vet in de mond af, waardoor er een mooie balans ontstaat. Je kunt dan gaan voor een Prosecco uit Italië of voor een Franse Crémant. Champagne mag ook, maar is wat prijziger natuurlijk. Champagne mag alleen Champagne heten als het als het uit de Champagneregio komt en aan heel wat eisen voldoet. Maar ook andere regio’s in Frankrijk produceren een bubbel die op dezelfde manier wordt gemaakt. Deze wijnen komen vaak op de markt als Crémant.

Vlees en vis

Het is niet zo dat wit alleen bij vis past en rood bij vlees. Het fijne van de combinatie rode wijn met vlees, is dat de eiwitten in het vlees de tannines in de wijn verzachten. Zo komt een krachtige rode Bordeaux wijn een stuk soepeler over naast een mooi stuk vlees. Maar bij een stuk zalm past een fruitige Pinot Noir ook uitstekend. En serveer je kip? Dan sla je de plank zelden mis met een goed glas Chardonnay. Des te boteriger de kip, des te boteriger de wijn ook mag zijn.

Wijn kopen

Rode, rosé of witte wijn kopen kan makkelijk en snel online. Het fijne van online uw wijn bestellen, is dat je op je gemak alle proefnotities bij de wijnen kunt lezen die er vaak bij staan. In veel gevallen staat daar ook nog een mooie wijn en spijs suggestie. Op die manier weet je zeker dat je goed zit.