Een colbert is voor bijna alle gelegenheden!

Het colbert is niet meer weg te denken in de mannenmode. Overal kom je dit jasje tegen. Het kledingstuk heeft al een lange geschiedenis. Maar natuurlijk zie het jasje ook nu overal terug in het straatbeeld en bij allerlei soorten gelegenheden. Met een colbert ben je mooi hip!

 

Een stukje geschiedenis

 

Het kledingstuk verscheen voor het eerst rond 1850. Toen was het vooral een populair jasje voor sportieve en/ of informele bijeenkomsten. Het werd absoluut niet gedragen bij formele gala’s en feesten. Dat is in de loop der tijd wel anders geworden. Het kledingstuk werd steeds meer een jasje voor alle gelegenheden. Toen de vrijetijdskleding opkwam in de jaren 60 en 70 werd het colbert nog gezien als een formeel jasje. Later ging men het beschouwen als een jasje dat je eigenlijk bijna altijd wel kunt dragen.

 

Het colbert vernoemd naar president

 

Het beroemde jasje is vernoemd naar de Franse president Jean Baptiste Colbert die leefde van 1619 tot 1683. Hij was president onder de beroemde Zonnekoning Lodewijk XIV. Waarom het jasje juist naar deze man is genoemd is niet duidelijk. Er zijn ook mensen die twijfelen aan deze vernoeming.

 

Het nu: mooi hip

 

Maar wat de geschiedenis van het colbert ook is en naar wie het beroemde jasje ook is vernoemd, je kunt het bijna altijd dragen. Hij hoort echt thuis in je kledingkast. Je kunt het ook zowel binnen als buiten aan hebben. Hij is vrijwel altijd gemaakt van mooie stoffen en met de juiste pasvorm zit een colbert vaak als gegoten. Qua kleur en motieven kun  je met het jasje ook alle kanten op. De mooie effen kleuren zijn tijdloos en niet zo trendgevoelig. Dat is handig als je er lang mee wilt doen. Maar je hebt ook jasjes met prints als je echt op wil vallen.

 

Kortom: een colbert is onmisbaar in je garderobe. Het maakt je als man mooi hip.